Új időjárás - új növények a konyhakertben?

Májusban elmaradt az orgonavirágzás. Jelent ez valamit a jövőre nézve?

Egész eddigi életemben megszoktam azt, hogy május első vasárnapján pompázik az orgona, a kert pedig 2 hétre orgonaillatban úszik. Ebben az évben ez nem így volt. Az orgona nálunk március körül kezdett feléledni, március utolsó hétvégéjén pedig le is termett.

Ezen a hétvégén már ez a látvány fogadott:

orgona1.jpg

Május eleje helyett már március 23-án virágzott az orgona, májusra már bőven elvirágzott

Az, aki kistermelő, az szeret gondolkodni az okokon, de elsődlegesen az érdekli, hogy mire tervezzen az előtte álló 10-15 évben. Az időjárásra ugyanis amúgy sem tudunk befolyást gyakorolni, de arra, hogy miket és hogyan termesztünk, valamennyire még tudunk. Kényszerűségből alkalmazkodunk és igyekszünk akárminek is a nyertesei lenni, de jól láthatóan egy olyan új helyzet állt elő, ami nagyon eltér az eddigiektől. Mindez az Alföld déli részére vonatkozik, nem tudom, hogy a hegyekben vagy a Kisalföldön miként alakultak az elmúlt évek.

Igazat megvallva nem az orgona volt az első kemény jele a drasztikus változásnak. Az, aki figyelte az időjárást a kertjéből is, már pár éve észre tudta venni, hogy egy gyors átalakulás indult el. Jó ideje már nagyon visszaszorult a téli hideg. Van, de nem olyan sokáig, illetve a mértéke is lecsökkent. A mostani és a tavalyi tél jelentősen eltért a korábbiaktól. Ezt tudva nem is volt meglepő a drasztikus aszálysorozat, sem a nagyon erős meleghullámok. Valahogy az sem lepett meg, hogy a 2 éve vásárolt hólapátunk még egyszer sem látott havat.

A tavalyi ősz is enyhébbre sikerült, így még novemberben is szedtünk zöldségeket! Sőt, igazából a kerti részből tavaly február óta folyamatosan takarítunk be valamit, a téli leállás ezúttal is elmaradt. A gyümölcsfák többségénél januárra érkezett el az ősz, akkor kezdtek csak el megsárgulni a levelek. Ugyanakkor ezek a fák február végén már újra rügyeztek! Nem tudjuk még megbecsülni sem, hogy ennek milyen hatása lesz!

Sőt, pár almafajta egyáltalán nem dobta le a tavaly tavasszal növesztett koronáját! Szép, egészséges zöld levelei vannak, igaz néhol megviseltek, de a téli álomnak nyoma sem volt. Sajnos ezeken a fákon egyáltalán nincs termés, ami eléggé elgondolkodtat, de még csak figyeljük mi fog történni. 

orgona2.jpg

Az eltelt évtizedekben nem volt olyan, hogy az orgona virágja már májusra elszáradt volna!

Amikor március 15-e utáni napokban elkezdtek nyílni az orgonák és áprilisra szépen el is virágoztak, már mindenki igazolva látta, hogy egy fordulóponton vagyunk túl. A nagy kérdés ez esetben a túlélési stratégia, amelyik összességében szerintem hatni fog az egész országra is (kivéve, ha betiltják a konyhakerteket).

Mivel az időjárás az elmúlt években egyre inkább a mediterrán jellegű klímához közelít, egyre többen ültettek citrusokat. Két éve azt hittem, hogy mi vagyunk ebben az elsők a környéken. Ehhez képest nagyon sok kertben van citruscserje, nem is egy!

Ami jelentős eltérés a korábbi évekhez képest, az a termés. Eddig csak azoknak termett le, akik zárt helyen nevelték a cserjéket. Most viszont már nem arról van csupán szó, hogy mindenkinél terem valamennyi, hanem többeknél termésfelesleg alakult ki! Nem vicc, több helyen árulnak háztól citromot!

orgona3.jpg

Citrom 95 forintért!

Decemberben már lehetett tudni, hogy egy-két ember árul mandarint, de hamar elfogyott. Februárban ugyanilyen módon ment a narancs is. Most viszont annyi a citrom, hogy több helyen ki is van írva a kapukhoz! Sőt, egy helyi kertész vállalja azt is, hogy beoltja a citrusokat, mert az egyik néninél nagyon jó oltóágak voltak. 

Persze ez nem jelenti még azt, hogy napokig eladásra várnak a gyümölcsök, mert általában 2 nap alatt kifogytak a termésből. Ahhoz, hogy a fenti képet el tudjam készíteni, elég sokat kellett kutatnom, mert hiába volt sok helyen sok felesleg, valahogy nagyon gyorsan felvásárolták. Talán nem kell éveket várni ahhoz, hogy a helyi piacon is megjelenjen!

Már tavaly többen elkezdtek növényházakat kialakítani a citrusoknak, amiből eljutottunk oda, hogy egyre többen próbálkoznak további növényekkel. A növényházak belső klímája szabályozható, így voltaképpen azt termeszthetnek benne, amit csak akarnak. Számomra meglepő módon nem a citrusok a sztárok, hanem a kávé!

orgona5.jpg

A közeljövőben a falusi növényházakban a kávécserjék és a citrusok lesznek a dominánsak? 

Sokan arra számítanak, hogy egyre jobban fel fog menni a kávé ára, ezért elkezdtek beszerezni arabica cserjéket. Mi is az első kísérletezők között voltunk, de mivel nem volt jól szabályozható belső klímájú növényházunk, nálunk nem maradt meg egyik sem. A többségnél azonban ez megoldott volt (azóta nálunk is), így tudom, hogy egyre több háznál vannak cserjék.

Sőt, az utóbbi hetekben elkezdtek rohamot indítani az üres telkekért, amelyeken van még valamennyi fóliasátor. Eddig nevetségesen olcsón lehetett ilyen telkeket venni, sőt, a maradványok miatt mindenki orrolt ezekre a telkekre, a rajtuk lévő "lomok" miatt. Ehhez képest ma már 1 millió felett kötik a szerződéseket, hiszen kiderült, hogy ezek a "lomok" aranybányák.

Vannak arra utaló egyértelmű jelek, hogy ezek a szabályozható növényházak képesek lesznek kereskedelmi szempontból is értelmezhető mennyiségű kávékat és citrusféléket előállítani. Az eddigi nagyobb léptékű kísérletek sikert jeleznek. 

Összefoglalva, lehet arra számítani, hogy a konyhakertek mintáját követve egyre több nagyobb termesztó is profilt fog módosítani. Majd pár év múlva ki fog derülni az, hogy ez így lett-e vagy sem, addig is érdemes figyelni a híreket!

[Ja, nem azért, mert igazat írnak! Pont ezért érdemes figyelni, hogy a profilváltáshoz kapcsolódó érdekeket miként fognak a vásárlókig eljuttatni.]