Mennyit hozott a kert?

A legtöbbször feltett kérdés az, hogy megéri-e anyagi szempontból a kertművelés?

Amikor ezt a kérdést felteszi valaki, akkor mindig azt válaszolom, hogy próbáljon ki egy teljes évet és döntse el ő maga. Nagyon sok múlik az egyéni körülményeken, az aktuális időjáráson és így tovább. Mindenesetre megígértem, hogy 2022-ről készítek egy tárgyilagos mérleget. Megpróbáltam, bár sok szempontból bele lehet kötni.

A válasz szigorúan a 2022-es évre vonatkozik és szigorúan csak a kertünkre vonatkozik. Úgy értem, hogy csak az a mennyiség van benne, ami a falusi házunkat tartalmazó telek határain belül termett meg. 2022 nagyon száraz volt, májustól szeptemberig nem esett az eső, kiszáradtak a fák, nagyon sok volt a veszteség. A talaj még most sem gyógyult ki a szárazságból, pedig mostanában nagyon sok a csapadék. A lenti mennyiségek ennek a tudatában értendők.

citrom1.JPG

A máshol termesztett növények nincsenek benne a leltárban; a citromot 1,21 eurós áron (/kg) vásárolták fel tőlünk; a magyar boltok 1000-1200 ft körül adták el

A számítás úgy történt, hogy a ház bejáratánál volt kitéve egy mérleg, papír és toll. Aki behozott bármit a házba, az felírta miből, mennyit hozott be. Minden héten kiszámoltuk hozzá, hogy a "közeli" városban mennyiért lehetett volna megvásárolni a heti termést. A számítás a legolcsóbb árat vette figyelembe, ami általában Aldi vagy Tesco, amelyik olcsóbb volt azon a héten. Azért ez a kettő, mert a környéken ez a két bolt a legolcsóbb. Amikor a Spar adott valamit olcsóbban, akkor a Spar áraival számoltunk.

A végösszeg 37 300 forint, ami egyébként nagyon kevés.

A behozott (vagyis a házba beérkezett) termények listája:

  • almalekvár 3 üveg (4 fa teljesen kiszáradt, jó pár almát a fa alatt ettünk meg reggelente)
  • burgonya 2 kg (földben maradt kb. 15 kg)
  • csemegehagyma 45 db 
  • fehérhagyma 1,6 kg (sokan salátahagymának nevezik)
  • fejeskáposzta 4 fej (még az ágyásban van pár fej, január 2-án még szedtünk belőle újabbakat)
  • fokhagyma 79 db
  • görögdinnye 3 fej
  • paradicsom 2,5 kg
  • retek 25 db
  • saláta (téli vajfej) 1,2 kg (nagyon sok fej lett, de megtisztítva lettek mérve)
  • spenót 1 kg
  • sütőtök 2 kg
  • szilvalekvár 12 üveg (2 fa nem hozott termést, 5 pedig fáról elajándékoztuk a termést, ezért nincs a listában)
  • szőlő 0,5 kg (az egyik tőke nem termett, sokat pedig nem szedtünk le)
  • uborka 0,5 kg
  • vöröshagyma 10 db
  • zöldborsó 1,4 kg (kb. háromszor ennyit nem szedtünk le, mert rájöttünk, hogy nem szeretjük tisztítani...)

Annyi hiba történt, hogy például káposztából nem került rögzítésre mindig a súly, mivel aki behozta, az a mérleg miatt már a bolti árat írta fel, a tömeget pedig nem. Ugyanez más esetben is megtörtént, de ez a végeredményt érdemben nem befolyásolta.

A lekvárra számolt árral is lehet vitatkozni. Az üvegek tömege 700g körül van. A fákról való leszedés után a gyümölcsök mosásra kerültek, majd válogatásra (a rossznak ítéltek vagy azonnal elfogytak vagy komposztra dobtuk). Mindenféle cukor és egyéb dolog hozzáadása nélkül lettek elkészítve, maguk a fák is nagyon tiszta módon, "vegyszer"-nek nevezett dolgok elhagyásával lettek nevelve. Nyilván nagyobb áron lehetett volna eladni, de mi azt számoltuk, hogy a boltban mit vettünk volna meg akkor, ha nem lett volna saját lekvárunk.

Történt olyan is, hogy valami nagyon finom volt, ezért nem érkezett be a házba. Például a paprika mindig így járt, nagyjából 20-22 fej jutott erre a sorsra. Az almafáról leszedettek sokszor ugyanígy jártak, mert egyszerűen nem bírtuk megállni. A paradicsom pedig elég sokszor jutott ugyanerre a sorsra. Ezek összessége sem javította volna azonban fel érdemben a végeredményt.

paprika1.jpg

A paprikák nem jutottak be a házba, ahogy leszedtük, még kint meg is ettük

Ami meglepő volt, az a nagy szárazság ellenére letermett szilva és füge mennyisége. Volt 5 olyan szilvafa, amiről a termést átengedtük másnak, mert már nem tudtunk vele mit kezdeni (neki 26 liter pálinka lett belőle, nem cefre, hanem ennyi pálinkát hozott vissza a főzésből!). Ugyanúgy a füge is meglepetés volt, összesen 6 alkalommal szüreteltük meg a fákat. Összesen 140 kg fügét szedtünk le, de pár darabot leszámítva azonnal átadtuk másnak, aki tudott vele mit kezdeni (természetesen pálinka lett belőle, de nem kérdeztem meg hány liter). 

Ezekért cserébe kaptunk 3 tököt, 10 kg hagymát, 40 kg burgonyát, 10 kg körtét, 10 kg petrezselymet, meg természetesen egy-egy üveg pálinkát. A fenti listában ezek nem szerepelnek, hiszen nem a mi kertünkből származtak. 

A mérleg másik serpenyőjében van az 50 kipusztult fa, amit pótolni kellett. Ténylegesen csak pár darabot vettünk, mert a többit ajándékba kaptuk környékbeli emberektől (sárgabarack, őszibarack, szilva, eper, birs, alma). Valami baj a szőlőkkel is volt, mindenesetre abból is be kellett szerezni 2 új tőkét. Ugyanígy említésre méltó, hogy jóval 1000 tő feletti kifejlődött palánta veszett oda a nyári aszályban, ami nagyon-nagyon sok.

rozsa1.jpg

A leltárban nincsenek benne a virágok, holott szerintem nem semmi érzés az, hogy az embernek van egy csendes, szép virágokkal teli parkja, ahol sétálhat, leülhet, pihenhet

A ráfordított idő természetesen rengeteg. Mivel sok tőről, sok fáról és nagyon sok ágyásról van szó, nagyon fájdalmas a végeredmény. Az aktív ráfordítás valahol 1600 munkaóra körül van, tehát kb. 25 forintos órabérért kertészkedtem.

Persze az is szempont lehetne, hogy a befektetett munka nem csak erre a szezonra hoz hasznot. A megtermelt élelmiszerek szerintem egészségesebben a boltban kaphatónál, valamint a kinti munka is pozitívan hozzájárult az egészségemhez. Ez persze mind sovány vígasz, hiszen éves szinten 4 millió forint körüli tényleges bevétellel terveztünk, aztán végül már 2 millióval is elégedettek lettünk volna. Ezt érdemes összevetni azzal, hogy az értékesítésből származó valós bevételünk 0 forint lett.

Volt persze ennek egy olyan oldala is, hogy a magyarországi értékesítéssel valami nincs rendben, ezért már a termésmennyiségről semmit nem tudva is eleve elálltunk az eladási lehetőségektől. Vagyis akkor sem adtunk volna el semmit, ha a kert rogyásig termett volna - bár ilyen veszély nem volt.

fahalom.jpg

A mérleg másik oldala a fa; igaz, hogy 1 évig kell száradnia, de erre legalább nem kell költenünk - valahol ez is pozitív dolog, főleg ilyen árak mellett

Tisztán pénzügyi szempontok szerint tehát kifejezetten veszteséges volt 2022. Bevételünk nem volt. Eszközöket, vetőmagokat és fákat viszont vásároltunk, tehát vitán felül áll a veszteséges működés. Mivel termesztőházakat is építettünk, az összes kiadásunk 500 ezer forint körül volt. 

Összegezve 1600 ráfordított óra, 500 ezres kiadás áll szemben a 0 forint bevétellel és kb. 40 ezer forintnyi megtermelt terménnyel. Vagyis minden egyes munkaórán valójában 287,5 forintot elvesztettem. 

Talán nem tűnik józan döntésnek, de a kert 2023-ban is üzemelni fog. Nyilván reménykedünk pár dologban, főleg a több esőben.

Címkék: kert 2023